De Blogsurfers zullen ongetwijfeld wel eens op de site van de schrijver Kluun geweest zijn. Kluun heeft enige weken terug een verkiezing gehouden voor het meest onuitgelezen boek (de vergeelde boekenlegger). Voor uitslag zie mijn link onder titelkop.
Het heeft mij benieuwd gemaakt naar het meest ongelezen boek. Bij mij staan al jaren boeken in de kast die ik heel erg graag wil gaan lezen, maar toch altijd net weer naast grijp (omdat hij te dik/te kleine letters/te zwaar) is.
Ik kan er zo 5 noemen:
- De Decamerone - Boccacio
- De Kleine Vriend - Donna Tartt (en de negatieve berichten houden me tot dusver tegen al geeft Pieter Steinz in 'Lezen Etcetera' -ik zal dit boek later nog eens bespreken, hoort thuis in de kast van elke literatuurliefhebber- een goede recensie.) De 'Verborgen Geschiedenis' van Tartt is 1 van mijn favoriete boeken.
- De Davinci Code - Dan Brown - ooit gekocht en nog niet aan begonnen vanwege slechte verhalen en omdat 'iedereen het leest'
- Oorlog en Vrede - Tolstoj
- De Toverberg - Thomas Mann
- Lord of the Rings - Tolkien
- En (schaam schaam schaam) ik heb tot op heden Anna Karenina nog niet gelezen. Wil dit al heel lang, maar pak dan toch weer iets anders. Moet binnenkort maar eens verandering in komen.
Welk boek staat bij U al jaren op het leeslijstje, maar doet nog steeds dienst als boekensteun?
13 opmerkingen:
Trots kan ik zeggen dat ik beide Tolstojs wel gelezen heb. Bij mij stond Out of Afrika te verpieteren, ik kwam slechts tot de helft. Paul Theroux - The happy isles of Oceania heb ik ooit gelezen voor ik wegging. 600nogwat bladzijden gedaan, de laatste 200 staan al een decennium te wachten.
Bewust: Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez. Ik vond 100 jaar eenzaamheid zo geweldig, vind zijn overig werk ook leuk, dus wil ik deze klassieker nog even bewaren, 'zodat ik 'm nog steeds kan lezen'.
Verder: Roald Dahl's verzameld werk (is binnenkort echt aan de beurt), Bernlef, Multatuli, Hugo Claus, Tessa de Loo.
Hoeveel mocht ik er noemen?
Als ik zo naar mijn boekenkast kijk, staan bijna al mijn boeken te verstoffen. Momenteel heb ik simpelweg niet de tijd om veel te lezen en als dan de aanvoer wel door blijft gaan...
Om toch een paar voorbeelden te noemen, begin ik maar met Jules Verne. Ongeveer een jaar geleden kwam ik op een rommelmarkt 25 deeltjes tegen uit de tweede reeks blauwe bandjes. Tien euro was spotgoedkoop en ik heb ze dus meegenomen. Echter nu staat er bijna een meter aan kaftolifantjes mij elke dag aan te staren. Het lijkt onbegonnen werk om ze allemaal te lezen.
Enkele jaren geleden was ik veel bezig met het kaartspel Magic. Daarvan heb ik ook enkele boeken gekocht. De interesse voor het spel is ondertussen flink geluwd, de boekjes staan nog steeds ongelezen in mijn kast. Nog lezen of toch maar wegdoen?
Umerto Eco's Foucault's Pendulum. Indeed in English. Wel aan begonnen, maar mijn engels was niet toereikend. Daar dus maar mee gestopt. Zo zijn er meer boeken in het Engels waar ik een beetje tegenop kijk. Ga ik op zoek naar een Nederlands exemplaar of ga ik het toch proberen?
Eco staat trouwens met meerdere titels in mijn kast, allen ongelezen. Dit geld ook voor Gabriel Garcia Marquez en P.A. Toer. En dan nog de vele reisboeken en biologisch boeken.
Er komt waarschijnlijk nooit een einde aan, misschien een inhaalslag in de kerstvakantie.
Wel gelezen Dan Brown en Tolkien's In de ban.. Dan Brown heb je zo uit, leest als een trein. Voor Tolkien heb je waarschijnlijk meer tijd nodig (er is altijd nog de film (zeer gevaarlijke uitspraak onder boekenliefhebbers)).
Wat grappig, lees nu net de nominaties en Eco staat er twee keer op. Ik hoef me dus niet te schamen dat ik de slinger opzij heb gelegd.
Nog grappiger, ik las nu ook de commentaren bij de nominaties. Ook daar werd verwezen naar de filmreeks. Weer een opluchting erbij. Trouwens goed te doen alle drie de films achter elkaar in de bios!
Ik wil gewassen vlees van Thomas Rosenboom graag lezen, de achterkant is veelbelovend maar iedere keer als ik erin begin moet ik het na een paar bladzijdes weer opgeven, door het ingewikkelde taalgebruik kom ik er niet doorheen.
Verder heb ik de kleine vriend van Donna Tartt in de kast staan en maar 50 blz ofzo gelezen, het kon me niet echt boeien, maar ik zou het nog wel eens willen proberen. Ook Lord of the Rings heb ik twee keer geprobeerd te lezen, een keer in het engels en een keer in het Nederlands maar de langgerekte beschrijven en weinige gebeurtenissen zorgen ervoor dat ik niet eens door the fellowship of the ring kom.
Oorlog en Vrede heb ik wèl uitgelezen, maar het heeft maanden geduurd.
En het beste recept voor Donna Tartt is: meenemen op vakantie.
Helaas ben ik al drie keer in 'Dokter Zjivago' begonnen, maar tevergeefs. Hetzelfde geldt voor Vernon God Little van DBC Pierre, ook al heeft hij er de Booker Prize mee gewonnen.
Zowel wat Eco als Tolkien betreft kan ik me bij de vorige sprekers aansluiten: ik kom er niet doorheen. En dat terwijl ik me in b.v. Kafka of Proust - die toch bekend staan als "moeilijk" - wel kan vastbijten en tot de laatste letter geboeid blijf lezen.
De Slinger van Eco gelezen, prachtig boek, Het Eiland van de vorige dag, van diezelfde Eco vond ik niet om door te komen.
Tolkien ook gelezen, stug begin maar daarna toch wel erg goed. Rijker nog dan de film.
Ook niet om door te komen: Tristan da Cunha van Raoul Schrott.
Echt stof aan het vangen: De man zonder eigenschappen van Robert Musil.
@Rick: Magicboekjes wegdoen, kaarten niet.
Ja, de kleine vriend staat ook al een tijdje stof te verzamelen bij mij. Ik zou Tolkien gewoon weggooien en Die Ring des Nibelungen van Wagner gaan luisteren, Debbie!
Ha, boeken als van Donna Tart en de Da Vinci Code zal ik nooit kopen en dus ook nooit lezen omdat 'iedereen ze leest'(of niet leest). Zodra een boek in honderdduizenden over de toonbank gaat ben ik achterdochtig en wil er niks van weten. Is dat hautain? Ik heb de 2 eerste boeken van Harry Potter wel gekocht en gelezen maar toen had ik het hele trucje wel door. Geloof me: iedereen kan het volgende (6e?) deel schrijven, het is een verbazingwekkend simpel stramien waarin het geschreven is.
Tolstoi: ooit begonnen maar onleesbaar. Tolkien: ik kwam er niet door heen. Tart, Tolstoi, Tolkien, d'r is gewoon wat met die rot-t!
Boekengek, Tartt's "verborgen Geschiedenis", daar heb ik van gesmuld. Misschien kwam dat ook wel doordat het thema me aansprak (een handvol studenten oud-Grieks gaan zich ook verdiepen in de Griekse Mythologie en tradities, op een cult-achtige wijze die uiteindelijk behoorlijk uit de hand loopt).Ik heb het in een nacht uitgelezen.
Welk boek staat bij U al jaren op het leeslijstje, maar doet nog steeds dienst als boekensteun? "Nelly" van de serie "Charles Dickens Werken" (uitg. GeBr. E&M Cohen, Amsterdam, in de vertaling van C.M. Mensing, met houtgravuren naar teekeningen van C. Green, Achtste Druk) Helaas in Heel onleesbaer Neederlandsch
De trilogie van Jean-Paul Sartre (de wegen der vrijheid). Schijnt vele schrijvers geinspireerd te hebben (waaronder Rob van Schouten). Ik kan mij er gewoonweg niet toe zetten. Kies telkens voor andere boeken (leen ook). En het boek dat ik maar niet te pakken kan krijgen is I am Charlotte Simons van Tom Wolfe. Lijkt me aardig, ook al waren de recensies nu niet echt bijster lovend.
Letterlijk stof afgehaald: 101 filosofische problemen. Die lag al een hele lange tijd onder mijn bed. Gekocht omdat het me leuk leek om concreet uitgedaagd te worden, en het was goedkoop. Maar viel toch weer tegen. Nu heb ik een zakboekje filosofie...Op de 1 of andere manier wil ik eerst themagericht lezen en daarna pas een paar filosofen eruit halen...Maar weet nog niet wat ik wil weten van het leven.
Een reactie posten