donderdag, mei 04, 2006

Lezen op vakantie!


Weet U wat ik zo leuk vind aan mijn medenederlanders?
Men leest!

Wanneer Nederlanders op vakantie gaan denken ze meestal in 1 adem aan: zon, zee, strand, cultuur en boeken lezen! En al loop ik nu het gevaar om voor een muts met bejaarde gedachten te worden versleten, ik zeg het toch: het doet mij deugd!!!
Veel gasten van mij lezen zich op vakantie door een stapel boeken. Helaas doen weinig lezers afstand van hun boeken (boekenverzamelaars in aanleg?) - ze nemen de boeken meestal weer mee terug naar Nederland.
Soms echter, dan krijg ik een cadeautje waar ik erg blij mee ben.
Ik zal de waarheid maar vertellen.
Ik loop hard voor mijn gasten, probeer een goede service te geven. Voor de centen? Mwah. Voor de feedback? Eh, ok. Voor de eventuele boeken die ik als dank ontvang? JA JA JA!
De gasten die ik vorige week bij wijze van grap vertelde dat ik ze wel van hun boekenoverbagage wilde ontlasten (waarop ze me een geschokte blik toewierpen) hebben mij daadwerkelijk verblijd met 2 boeken: 'Sonny Boy', van Annejet van der Zijl (stond op mijn verlanglijstje) en 'Loverboy' van Rene Appel (een boek waar ik zeker van ga genieten!).
Op dergelijke momenten huppel ik een hotel uit.

Deze prachtige foto maakte ik van de week in een appartementencomplex genaamd 'Palazzo Rimondi'. Ik had er een bezoekuurtje en toen ik binnen kwam lopen zaten mijn gasten geboeid te lezen. Ik kon het niet laten om een foto'tje van ze te maken. Mensen die op vakantie genieten van een boek, de een in de zon, anderen in de schaduw en om hun heen enkel het ruisen van de wind. Is dat een rustgevend tafereel, of niet?

Overigens heb ik redelijk wat accommodaties die beginnen met de naam Palazzo, wat -uiteraard- paleis betekend.
Vorige week had ik een vraagje over een aankomst en belde ik naar Palazzo Rimondi:

'Goedenmiddag met Debora, de hostess...'
'Goedenmiddag'
'Spreek ik met Palazzo Rimondi?'
'Ja hoor'
'Met wie spreek ik dan?'
'Met uwe koninklijke hoogheid zelf...'
'?'
'U bent verkeerd verbonden mevrouw'
'O sorry. Dank U'
...

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Gek eigenlijk, dat lezen tijdens een vakantie?

Ok, ik doe het ook en kan er intens van genieten maar als je nu gewoon thuisblijft en daar gaat lezen kan je van het uitgespaarde bedrag nog veel meer lezen.

Anoniem zei

Robert, dat is een wijze uitspraak. Maarre waar blijft de foto van je Billy's???

Anoniem zei

@paula: Zoals ik al zei die passen niet op de foto.... kamertje is te klein om voldoende afstand te nemen. En drie maal 80*202 cm staat nog helemaal leeg!

Sander zei

Mijn vriendin en ik zijn twee jaar geleden op Kreta geweest en ik heb daar Papillon van Henri Chariere, De Kus van Jan Wolkers en Thief of Time van Terry Pratchett op het strand achtergelaten. Ik heb er ingeschreven dat de boeken het eiland nooit meer mochten verlaten dus; "zoek en gij zult vinden!"

boekengek zei

Ik loop al jaren met het idee rond om te gaan indexeren welke boeken al deze driftige Nederlandse, Duitse en Engelse vakantiegangers lezen aan de rand van het zwembad. Maar ik durfde nooit. Nu beloof ik er echt werk van te maken. Morgen vertrekken we naar Lanzarote (veel Engelsen). Ik hou je op de hoogte!

Anoniem zei

Niet alleen tijdens de vakantie, het reizen is bij mij altijd al leestijd. Vliegvelden, treinen, busstations, altijd een boek mee!

Afgelopen week: 5 daagjes weg, 6 boeken gelezen. Heerlijk!

Haddock zei

Mooi weblog heb je...
Lees dit: Moord in 3 bedrijven...
;)

CE zei

Dat doe ik vaak. Lezen terwijl ik op vakantie bent. Mooi verhaal.

sneuper zei

yo bibliofilos,

Ben je er nog bij of ben je te druk?

sneuper

Bibliofilos zei

Ja, ik ben er nog, maar inderdaad te druk. Ik heb mijn blog niet verlaten hoor, binnenkort meer...