woensdag, mei 31, 2006

Hoe word ik Griek voor buitenlanders, les 1

 • Wees nieuwsgierig, tegen het bemoeizuchtige aan. U kunt gerust in 1 adem aan uw buurvrouw vragen hoe het met haar gaat en of haar salaris aan de hoge kant is.
 • Wees voorbereid op een: ‘Het gaat werkelijk vreselijk met mij, mijn man/oom/buurman/neef/kennis in Toronto ligt in het ziekenhuis met gangreen. Het is verschrikkelijk...’, wanneer U uw buurvrouw vraagt hoe ze het maakt. Men zal U niet vertellen dat het goedgaat om U te behagen.
 • Verzin sterke verhalen waar U zelf met volle overtuiging in gaat geloven en vertel ze vervolgens als waarheden verder. Verhalen over hoe U van de gevolgen van het zwarte oog genas doen het altijd goed. Ook verhalen over niet te traceren verre kennissen (U kent iemand die Aids kreeg van een besmette stoeptegel) zijn zeer bruikbaar wanneer U iemand in nood moet troosten. Onthoud: Overtref de ellende!
 • Wanneer iemand in uw omgeving niest roept U deze persoon hard een nummer toe ipv gezondheid. De logica hierachter volgt in een volgend deel.
 • Leer Raki drinken, hoe vies U het ook vindt. Op een gegeven moment raken de smaakpapillen verdoofd en gaat U geloven dat het lekker is.
 • Koester uw lichaamhaar. Borsthaar, rughaar (liefst een tapijt vol), snor, baard. Of U nu vrouw of man bent.
 • Maak de filosoof in uzelf wakker. Elke Griek is een filosoof in spe. Niets is vergezocht, ook niet wanneer U andere planeten of berggeiten in uw levensfilosofieĆ«n betrekt.
 • Zorg bij teveel dagelijkse sleur af en toe voor een theatraal Grieks drama. U hoeft hiervoor niet ver te reizen. Zoek iemand die iets doet dat U stoort en maak dit met gebruik van zeer veel decibellen en handgebaren duidelijk (wacht wel totdat er voldoende publiek aanwezig is). Aan het einde van de schreeuwpartij valt U elkander OF emotioneel in de armen OF loopt U met grote, opvallende stappen weg om het gehele voorval vervolgens te vergeten.
 • Onthoud het standaardantwoord op alle problemen (huis in elkaar gezakt door een aardbeving, hond overleden, ontslagen, partner er vandoor met uw baas):
  - “Tja. Zo is het leven. Niets aan te doen.”
 • Bel onverwacht aan bij kennissen rond etenstijd en roep vervolgens: 'Ah! Gelukkig nog net op tijd voor het eten!'
 • De claxon in uw auto zit er voor een reden! Toeter wanneer U in een onoverzichtelijke bocht rijdt, een kudde schapen weg wilt jagen, in wilt halen, een vage kennis in de verte bespeurt, een bruidspaar ziet langskomen, de auto voor U niet binnen 1,5 seconde voor het groene stoplicht optrekt of uw (pingpong, voetbal, volleybal, waterballet, vul zelf in) team heeft gewonnen.
 • Voor het deelnemen aan het verkeer in Griekenland is het te adviseren om voor vertrek alvast als een idioot over de snelweg te gaan scheuren, grote stukken over de vluchtstrook rijdend. Ook wanneer U alvast oefent op rechts inhalen heeft U een streepje voor op de andere toeristen.
 • Waarom zou U vandaag doen wat U tot morgen kunt uitstellen?
 • Begin vandaag met genieten! De Griek heeft de boom der kennis gevonden en voedt zich hier mee! Relativeer en neem uzelf niet te serieus! Vergeet niet uw dagelijkse dosis zelfspot in te nemen!
 • Geslaagd op alle fronten voor de cursus ‘Hoe word ik Griek voor buitenlanders’ was Anthony Quin. Bekijk de film ‘Zorba de Griek’ en U weet wat ik bedoel. En lees alles van de schrijver Kazantzakis (de auteur van het boek van de film)!

 • Adopteer de levensfilosofie van Kazantzakis:

  ‘Den elpizo tipota
  Den fovame tipota

  Ime elefteros’

  ‘Ik hoop op niets.
  Ik ben bang voor niets.
  Ik ben vrij.’

12 opmerkingen:

Lope de Aguirre zei

Dat je AIDS kan krijgen van een besmette stoeptegel dat wist ik al, maar dat Grieken elkaar hard een nummer toeroepen ipv "gezondheid!", dat is nieuw. Dus ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

Anoniem zei

Geweldig! Wat hou ik toch van die mensen!

Anoniem zei

Ik zie het weer voor me....

Een mooie Griekse schone dame met borst- en rughaar.....

Wat Raki is weet in even niet maar ik denk dat ik er dan veel van nosig heb!

Bibliofilos zei

Raki is het nationale geneesmiddel Robert. Een soort van kruising tussen Jenever en terpentijn.

Marjoleintje: nog even en je kunt weer volop van ze genieten!

boekengek zei

Ha, wat hebben we lang op een nieuwe blog moeten wachten, maar ik weet nu waarom: "Doe niets vandaag wat je ook tot morgen kan uitstellen!" Mooi, bibliofilos, ik ben ook benieuwd naar deel 2 -- en het waarom van het nummer-roepen. Raki is wel lekker, maar kun je me het verschil uitleggen tussen ouzo en raki?

Bibliofilos zei

Boekengek: Ouzo heeft een anijssmaak, Raki meer jeneverachtig.

Unknown zei

Woei, nieuwschierig of nieuwsgierig? :-)

Ik denk niet dat ik het vol zou kunnen houden een goede griek te zijn, het klinkt af en toe wat vermoeiend.

Bibliofilos zei

Woei, inderdaad!

Griekzijn vermoeiend? Oefening baart kunst hoor.

Anoniem zei

Hoi Biblio,

Weeral lang geleden dat ik nog eens reageerde. Wat niet wil zeggen dat ik je blog niet regelmatig bezoek ;-)

Ik merkte op dat op je blog nog steeds een teller van webstats4u stond.
Zelf heb ik op mijn pagina’s deze teller verwijderd omdat verschillende van mijn bezoekers mij vertelden dat die teller voor lastige pop-ups zorgen.
En ja hoor, ik had ook prijs toen ik op je blog kwam.

Ik dacht dat je dat wel wilde weten. Je ziet maar wat je ermee doet.

Groetjes,

Eric

administrateur zei

Ik heb een nieuw woord geleerd: WOEI, ik denk dat ik het ga spellen als: WHOEI!

Als ik ga boekensneupen noem ik dat niet langer sneupen maar bibliophilossen, als dat mag? En dan over een jaar of twee dat in het groene boekje en de dikke van dale?

Anoniem zei

kalh mera,

giasas
euxaristo poli Bib`s,
als adoptiekind,later bleek; van misos ned. ki misos ell. snap ik nu eigenlijk pas wie ik `werkelijk` ben en waar mijn gedrag, grappen en `leed vandaan komt. Bib`s. je zet bij me de puntjes op de i. de claxon, kazantizidhs, nouja zo`n beetje eigenlijk alles,

Anoniem zei

me sigoreittai,

me lene Giannis,
was net mijn naam vergeten onder het vorig bericht te zetten, heb nu pix lax opstaan; sagapo, vrees dat je bij me altijd in herinnering blijf, als ik dit nummer hoor.

euxaristo Bib`s

groet,

giannis