maandag, november 27, 2006

Merel Roze's Do's en Don'ts voor webloggers

Toen mijn kat een paar jaar terug hersenvliesontsteking had zakte ze meerdere malen per dag in een coma. Je kon haar heen en weer schudden, haar naam roepen, de kater erop gooien, niets hielp. Behalve een plakje ham. Bungelde je dat voor haar neus heen en weer dan kwam ze heel even bij.
Dit is wat het woord ‘Boek’ bij mij teweeg brengt.
Een vriend zei het vroeger al eens: als jij down bent moeten anderen gewoon het woord boek in je oor fluisteren en je fleurt al op.

Alles wat met boeken of schrijven te maken heeft blijkt weer andermaal een goed medicijn. Met een overdosis immodium (ik nam uit Cyprus als souvenir een buikgriep mee) in mijn lijf nam ik afgelopen donderdag deel aan een workshop ‘weblog schrijven’ gegeven door Merel Roze.
De workshop vond plaats in boekhandel Kniphorst te Wageningen. (Merel las ook een stukje voor uit haar roman debuut Fantastica, die bespreking volgt nog).
We waren aanwezig met een man of dertig, om een tafel gezeten, terwijl Merel ons haar Do’s en Dont’s voor webloggen verklapte.

Ik zal jullie er (verkort) een paar doorvertellen.

Do’s:
- Wees je altijd bewust van je lezers en sta erbij stil of ze wel begrijpen over wie je het hebt wanneer je over je tante Anita schrijft.
Denk aan herkenbaarheid (goede thema’s) en stijl (je schrijft het niet alleen voor jezelf). Overdrijf gerust en maak gebruik van zelfspot en humor.
- Begin, midden, eind zijn uiterst belangrijk.
Nog een leuke tip van Merel: Begin bij het einde en zet het begin achteraan.
Eerste zin is erg belangrijk, net als het slot.
Veel mensen scannen een stukje waarbij ze de eerste en laatste zin lezen.
- Opmaak: Houd het kort, gebruik alinea’s.
Kort en krachtig, maak gebruik van witregels.
Ook vertelde ze dat mensen graag stukjes lezen die de vorm van een driehoek hebben, waarbij langste regels bovenaan staan en kortste onder.
- Wisselen van perspectief (dus eens niet vanuit jezelf schrijven maar het omdraaien).

Don'ts
- Excuseer je nooit over het feit dat je al een tijd niets geschreven hebt omdat je geen inspiratie hebt. Je gaat dan je lezer opzadelen met jouw plichtsbesef.
- Gebruik geen kant en klare weblog (helaas, te laat)
- Let op spelfouten!
- Begin niet met ik.
- Behandel niet twee verschillende onderwerpen in een stuk.

Nog iemand leuke Do’s en Don'ts voor webloggen?

11 opmerkingen:

Sander zei

Over dit onderwerp heb ik laatst nog een stukje geschreven maar om onbekende redenen nooit geplaatst. Misschien moet ik dat toch maar gaan doen..
Maar goed; Do's en Dont's, wat volgens mij Do's en Don'ts moet wezen (discussiepuntje, want ik weet het ook niet zeker).

Twee tips:
Begin nooit met een tijd en plaatsaanduiding, en voeg -indien nodig- ZINVOLLE afbeeldingen toe!

Anoniem zei

volgens mij zijn de tips zeker goed, maar geen garantie voor een succesvolle weblog. En dan nog: wat is de definitie van een succesvolle weblog eigenlijk ?

Bibliofilos zei

Ik heb er ook nog een, waar ik me zelf helaas niet altijd aan houd: binden van je lezers door continuiteit. Hoe vaker je een leuk stukje schrijft, hoe meer je gelezen wordt. En als er dan af en toe een slechter stukje tussen zit wordt dat je gemakkelijker vergeven. Merel Roze is overigens genomineerd voor de 'best geschreven Nederlandse Blow', zij is dus niet de minste om een paar tips van te krijgen!

Rick zei

Goh, dat had ik eerder moeten weten. Dan had ik er ook heen kunnen gaan.

Nu blijft mijn blog zoals ie is...

justathought zei

Ben eigenlijk stiekem van plan dat boek van haar te kopen maar zo'n workshop lijkt me dan weer niks. Veel reacties vangen en gelezen worden: Korte stukjes die provoceren, een vraag stellen of anderszins de lezer uit de tent lokken.

Wat betreft bezoekers en vaste reageerders: Het blogwereldje hangt aan elkaar van slijmerij. Reageer ik bij jou dan reageer jij bij mij. Maak ik voor jou een linkje dan verwacht ik natuurlijk wel een linkje terug... Publiceer dagelijks en op vaste tijdstippen.

Doe vooral wat ik zelf leuk vind, gelezen worden is leuk maar schrijven voor een publiek lijkt me minder. Lange stukken zijn de shit, ook al leest niemand ze...

Anoniem zei

Ik wist niet dat daar wetten voor waren, maar begin niet met "ik" begrijp ik niet zo goed. Een log is toch iets eigens zou IK willen zeggen.

Sander zei

De regel dat je niet met 'ik' mag beginnen is waarschijnlijk dezelfde regel betreffende het schrijven van een sollicitatiebrief. De gedachte daarachter is dat je jezelf niet meteen moet opdringen aan de lezer.

CE zei

Goeie tips. Bedankt.

Anoniem zei

waarom moet je geen voorgegeven format gebruiken?

Anoniem zei

Gewoon je eigen gang gaan en je vooral door niemand de wet laten voorschrijven. In Nederland denkt men al genoeg in hokjes. Doe wat je zelf wil en laat je niet beïnvloeden door wat 'in' is of door mensen die zichzelf populair noemen. Dat gebeurt op t.v. en in de media al genoeg. Een eigen identiteit maakt iedere weblog juist uniek!

Anoniem zei

Waar kan ik deel drie van 'manuscripten' vinden?