donderdag, november 10, 2005

Leegverkoop De Elegast te Ede

Foto: Moravia en Maraini

Ik ben alweer een uur of 30 in Nederland – waarvan 22 in wakkere toestand. Mijn vlucht terug ging via Athene, vervolgens naar Thessaloniki om uiteindelijk te landen op Düsseldorf. Ik weet niet of het door de veranderingen in luchtdruk komt in het vliegtuig, maar ik overpeins altijd de raarste dingen tijdens het vliegen. Ik zat een beetje te staren naar al die mensen om me heen en realiseerde me plots wat een rare wezens we eigenlijk zijn, met van die rare gaten in ons hoofd;
Vreemde uitsteeksels aan het hoofd hebben we ook, waar we vervolgens bellen aan hangen. En dan vinden wij dames het ook nog eens leuk om allemaal kleurtjes op ons gezicht te smeren. Dan zijn we knapper.
Heel apart allemaal.
Het vliegtuigmaal bestond uit zeer fijn geraspte wortel met een dressing van olie, kip in heel veel tomatensaus en kleine, gladde pasta. Nu weet iedereen dat al dit voedsel al heel voorzichtig moet opgepeuzeld worden boven een keukentafel….maar probeer het maar eens met een plastic minuscuul vorkje en mesje, tijdens turbulentie en in een bewegingsruimte van 20 vierkante centimeters. Dát is pas een quest. Tijdens mijn volgende vlucht verwacht ik toch op zijn minst soep, spaghetti en een erwtensalade. Ook leuk voor de buurman die zich in de 20 vierkante centimeters naast mij bevindt. Al maakte ik wel de Blits bij mijn Russische reisgenoot toen ik mijn Anna Karenina opensloeg en hij mij de rondslingerende wortelrasp waarschijnlijk vergaf.

Vandaag heb ik mijn plan uitgevoerd.
Ik ben naar antiquariaat “De Elegast” in Ede gegaan, waar momenteel een opheffingsuitverkoop plaatsvindt. Alles moet weg en boeken gaan voor dumpprijzen eruit.

Ik ben weer 23 boeken rijker (in totaal 47 euro voor kwijt):


O.A. Luigi Pirandello – Iemand, Niemand en Honderdduizend, Anais Nin – Erotica, Simone Signoret – Nostalgie is ook niet meer wat het was, Moravia – de Conformist én Het leven van Moravia (ik las eerder de reis naar rome), Dacia Maraini – Een stille Passie (dagboek van een vrouw eerder gelezen), Kurt Vonnegut – Slachthuis nr. 5, Pavlos Matesis – de moeder van de hond, Tom Wolfe – het vreugdevuur der ijdelheden, Salman Rushdie – Middernachtskinderen, Meir Shalev – Vooral over de liefde, Het boekenparadijs – Bourgeade, Pierre.
Geen misselijke titels, al zeg ik het zelf!

En een paar boeken over boeken (heerlijk!!! Ik lees graag bevlogen stukjes over boekenliefde!):
De schrijversmarkt – bijenkorfuitgave
Schrijversportretten
De Geest over de wateren – litteraire en wijsgerige essays
Max Perkins – Scott Berg
The Cambridge Guide to English Literature (over Engelstalige literatuur)
De eigenzinnigheid van de Literatuur – Kens Fens
Aantal Singels 262
Speurtocht naar de autobiografie – Cornelissen
De knuppel in het hoenderhok – Koos Hageraats


Grappig feit vond ik wel dat ik er naderhand achter kwam dat Moravia en Maraini een koppel zijn geweest. Vreemd dat ik net beide schrijvers had geselecteerd. Zelfs mijn boeken zijn verliefd op elkaar!

De antiquariaat ‘De Elegast’ is een sfeervolle boekhandel met een indeling zoals je verwacht van dergelijke winkeltjes. Vol donkere hoekjes, keukentrappen voor de bovenste planken, een trap naar de kelder (alle boeken daar gaan voor 50 cent weg), vrij stoffig en op de achtergrond (of zeg maar gerust voorgrond) speelt klassieke muziek.
De opheffingsverkoop duurt tot December en er staat nog een boel. Het winkeltje hanteert namelijk vrij beperkte openingstijden:

Elegast
Maandereind 27
6711 AA Ede
NEDERLAND
Eigenaar: Wilma Baars
Tel. 0318-617725
AlgemeenOpeningstijden:
Wo t/m vr: 13.00-17.30, koopavond op vr., za. 11-17 u

PS: De boeken over boeken staan in dozen vlakbij de kassa.

De komende dagen staat er weinig op het programma. Lekker uitrusten, veel lezen, films kijken, lekkere hapjes eten en veel slapen.

Nu begint míjn vakantie!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Prettige vakantie, Biblio!

Bouvard heeft ook iets leuks over het hoofd geschreven, en de gaten - raar dat het een visie van schoonheid geeft ofzo.

Sluit het antiquariaat of is het alleen maar opruiming?
Triest is dat altijd, als ze vervolgens sluiten...

Bibliofilos zei

Ja Het antiquariaat sluit zijn deuren, ze moeten nl. het pand verlaten - de gemeente wil het voor andere doeleinden gebruiken. Eigenaresse van het pand heeft niet de financiele middelen om ergens anders verder te gaan, het pand waar ze nu in zitten is betaalbaar. Dus alles moet weg, zelfs de boekenkasten zijn te koop (voor 5 euro per stuk).

Anoniem zei

Boekenkasten voor 5 euro per stuk, dat is het wel waard om even naar Ede te gaan.

Je bent echt een boekenliefhebber he ;) Als ik al die onbekende titels zie...

boekengek zei

23 boeken op 1 dag, daar kan ik nog een puntje aan zuigen (gekke uitdrukking eigenlijk); even anders proberen:
23 boeken op 1 dag: ben je wel helemaal goed wijs? Ha, dat klinkt meteen een stuk normaler.

Je komt je vakantie wel door zo te zien!

Bibliofilos zei

Haha, nee goed wijs geloof ik niet helemaal. Maar ik moest even de schade inhalen van 8 maanden zonder boekwinkels.... He, lekker gevoel hoor!