donderdag, september 16, 2010

Een jaar niet gelezen...een jaar niet geleefd?Ik lees nu: ' Van Venus tot Madonna' van Annine van der Meer. Aan de hand van archeologie, kunst, mythen en hymnen onderzoekt zij de moederculturen van onze geschiedenis. Verfrissend in deze masculine wereld.
Daarnaast kocht ik voor 50 cent (!) enige tijd terug het eerste deel van ' Het Vaderland (uiteraard...zie boek hierboven) en het Vereendigd Nederland' van wijlen (dat moet er ook bij vermeld worden) J.F. Martinet uit 1825, met daarin interessante weetjes over met name Amsterdam. Zo weet ik nu dat Amsterdam in 1732:
- 200.900 inwoners telde waarvan wel:
28 Grieken en
83 mensen zonder godsdienst!
Over het laatste schrijft de heer Martinet:
"Ik heb mij evenwel niet weinig verwonderd op de lijst der bevolking van onze hoofdstad, 83 menschen zonder godsdienst aangeteekend te vinden. Gij behoeft deze lieden niet voor godloochenaars te houden: neen! de uitdrukking: zonder godsdienst, kan ook te kennen willen geven, dat deze lieden zich met geen kerkgenootschap kunnen vereenigen, en in dezen zin wil ik deze woorden liefst door U verstaan hebben."

Ruimdenkend.

11 opmerkingen:

Koen zei

Hmmm, schuldig ;-) Ik ben regelmatig even wezen "buurten" om te kijken hoe het er mee stond. Ik ontdekte je blog tijdens die laatste, voor jou verschrikkelijke, berichten. Ben wel in de geschiedenis gedoken en vind het gewoon een erg leuk blog, dus ik ben blij weer een nieuw bericht te zien. Ik hoop dat je weer wat licht ziet aan het eind van de tunnel en dat je weer wat plezier kunt beleven, al of niet aan boeken.

groeten,

Koen

akim a.j. willems zei

welcome back.

Kees Klok zei

Je leest Annine v.d. Meer, dan denk ik dat Dochters van de maan van Annemarie Pters je ook wel zal interesseren. Fijn overigens dat je weer blogt.

Kees Klok zei

In bedoel Peters, natuurlijk.

Rene Smit zei

Ik wacht met spanning je berichten af!!!! :)

Boekhapper zei

Ik moet ook bekennen dat ik - tegen beter weten in? - toch af en toe even keek of er misschien al...?
Welkom terug!

boekengek zei

Lieve D., fijn dat je er weer bent!
Ik hoop je boek- en andere verslagen weer regelmatig te kunnen lezen. Keep up!

Anoniem zei

Welkom terug op aarde Bibliofilos! Nu nog van 1732 naar 2010 geraken ;-)

Anoniem zei

Lieve D. Hoe gaat het met je? Je hebt lang niet meer iets van mij gehoord en ik evenmin van jou niet natuurlijk? Ben je nog vaak in Griekenland?
Ik broed op nieuwe idee├źn en wie weet ooit weer een locatie waar je mij kunt treffen. Liefs, Wijnand

www.martinemussies.nl zei

Ik ben hier vandaag voor het eerst en vind je blog prachtig. Hoop dat je elke dag een beetje minder verdrietig zult zijn... take care! xMM

Andries zei

Hallo,

Ik zoek contact met de beheerder van dit weblog. Wilt u me mailen op andries apenstaart boeklezers punt nl?