maandag, januari 29, 2007


Er staat nog zoveel moois op mij te wachten!

De boekenbeurs in de Eusebius kerk te Arnhem was een prima excuus om weer eens flink klassiekers in te slaan (zie foto). Ik ben namelijk tot de conclusie gekomen dat ik te veel tot hype gemaakte boeken lees en daar moet maar eens een eind aan komen. Al die debuten, al dat door uitgevers, boekhandelaren en recensenten de hemel ingeprezen prut, ik worstel me er doorheen en werp ondertussen een onrustige blik op de Dostojevski's, Poe's en Goethe's die mij vanuit de boekenkast aanstaren. Waarom doe ik mezelf dit aan? Laat ik nu toch eens radicaal besluiten mijn neus te begraven in de boeken van tot stof vergane genieën. Bij voorkeur bivakkeer ik in vervlogen tijden. Eeuwenoude romans, mannen met hoge hoeden en een staf in de hand, middeleeuwse steegjes, daar wil ik in huizen.

Mijn geduldig wachtende boeken staan versplinterd over drie bibliotheken. Stuk of driehonderd in het ouderlijke huis te Wageningen, een boek of tweehonderd bij mijn lief in A'dam en ongeveer zevenhonderd boeken in mijn huisje op Kreta. Vanaf nu neem ik me heilig voor om het lezen van debuten te beperken tot hooguit 20% van mijn dieet, en dan alleen nog wanneer het onderwerp me uitermate interesseert.

Ik hoor vanuit alle windstreken gejuich uit mijn boekenkasten opstijgen!

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Herkenbaar. Precies dezelfde overweging die mij vorige week eindelijk 'De blikken trommel' uit de kast deed pakken. Der Blechtrommel durfde ik niet aan, dan maar een keer een vertaling. En Grass is mij al eerder goed bevallen.

Rick zei

He verdorie, weer gemist. Moet toch beter de activiteiten in de gaten gaan houden. Volgend jaar dan maar weer...

Boekenwijs zei

Inderdaad, erg herkenbaar. Betrap mezelf er ook vaak op dat ik toch weer een niemendalletje aan het lezen ben. Maar aangezien het boek het de laatste maand van de tv wint en ik weer echt geniet van mooi geschreven literatuur komt het misschien nog wel es goed...

Anoniem zei

haha! ik trok na een jaar debuten ook die conclusie bib!
maar ik ga me ook meer op de franse boeken/debutanten richten.

Anoniem zei

Is het hebben of ook écht lezen?
Ik zie Reve, Marquez, Anaïs Nin. Wel heel erg mooi.

Anoniem zei

biblio leest erwin: geen twijfel aan!

Bibliofilos zei

Erwin, het is beide. Ik lees nagenoeg altijd. In korte pauzes, voor de tv, in bed, op een bankje, aan tafel, op mijn werk, waar ik de kans of de rust maar vind!

Anoniem zei

Goed idee!
Ik kwam zelf dit jaar ook tot de conclusie dat ik de 'klassiekers' enigszins heb verwaarloosd. Vanaf nu kies ik weer wat ik zélf graag lees en niet wat recensenten en mediahypes voorschrijven. Het is zelfs zo dat ik mijn boekenkasten aan het opschonen ben en de zogeheten literaire thrillers in de verkoop heb gedaan. Nu weer op naar Louis Couperus, Steven Saylor, Theodore Sturgeon, Robert Silverberg en Robert Goddard. Schrijvers die het vak écht beheersen en weten dat je meer met taal kunt doen dan alleen wat populaire zinnetjes schrijven. Zij zijn dan ook grote voorbeelden voor ons alle(M)drie!

Anoniem zei

Hoe staat het met de grachtengordel bib? wil je een recensie erover schrijven? al dan niet voor mij of bijv voor nies als je het niet op je eigen site wil zetten?

Anoniem zei

bib? lit?

Anoniem zei

De weduwnaar? Het leiden van de jonger Werther!