zondag, december 10, 2006

Wat ik vandaag niet leuk vond in Amsterdam:

- Bijna aangereden worden op je fiets, door iemand die verkeerd voorsorteert, en je daarna voor kanker**** uitmaakt
- Je kunt zeggen wat je wilt, ik vind het koud
- Best veel mensen hier

Wat ik vandaag wel leuk vond in Amsterdam:

- BOEKENBEURS van kleine uitgeverijen in Paradiso!
Een verzameling boekenkramen vol bibliofiele werken. Geschept papier, beperkte uitgaven, waar aandacht is geschonken aan alle facetten die van een boek een kunstwerk maken.

Momenteel voor mij een ware boekenhel, nu mijn portemonnee zijn bodem toont. Maar enkel rondstruinen geeft al inspiratie; Een soort van boekenmuseum: kijken, kijken, maar niet kopen.
Toch KAN ik niet op een boekenbeurs rondlopen en NIETS kopen. Het is een soort van heiligheidschennis. Dus voor vijf euro een heerlijk klein boekje van ‘Jos van Waterschoot’ aangeschaft, genaamd: Van hooggeleerde heren, opstandelingen en pornografen. Een wandeling door de geschiedenis van de boekhandel in Amsterdam.’
Wandelen, leuk. Literair wandelen, nog leuker!
Nu ik de dagelijkse boekenmarkt in de Oudemanspoort ontdekt heb, de boekenmarkt iedere vrijdag op het Spui en de antiquariaten in de negen straatjes begin ik het steeds leuker te vinden om in Amsterdam te wonen. Het blijft een ontdekkingsreis.
Project 2007: alle leuke antiquariaten in Amsterdam in beeld brengen!

Ook aanwezig op de boekenbeurs was mijnheer Wijnand Steemers, eigenaar van antiquariaat/uitgeverij Leida te Wageningen. Zelf is de man naast uitgever en winkeleigenaar ook schrijver en kunstenaar. Een paar weken terug stapte ik zijn winkel binnen om vervolgens met een stapel van zijn boeken en dichtbundels de zaak te verlaten, onder voorwaarde ze op mijn weblog te bespreken. Ik ben er echter nog niet aan toegekomen om ze aandachtig door te lezen. Het was te laat om weg te duiken, dus enigszins beschaamd stond ik voor zijn neus. Komt. Binnenkort.

In de kelder van Paradiso was live-muziek en poëzie en het café werd bevolkt door hippe, intelligente, levendige wezens, die met een stapel boeken op hun tafel van hun wijn aan het genieten waren.
Mensen die lezen zijn leuker. Het is een feit.
Neem mij nou. Ik bedoel maar.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Vele mensen vroegen mij waarom ik daar niet naartoe ging, maar mijn prioriteit lag even juist bij alles wat daar niet mee te maken had. Kortom een beetje rust, omdat ik er de laatste tijd mijn handen vol aanheb. Misschien volgend jaar als er meerdere boeken zijn verschenen bij Uitgeverij Janase, maar eerst uit de kosten komen met mijn eerste of tweede boek.

Sander zei

Als je nog een co-auteur nodig hebt voor het in kaart brengen van alle leuke antiquariaten in Amsterdam, dan houd ik me aanbevolen. Het is mijn favoriete jachtgebied op zoek naar dat ene boek (dat komt na al die andere boeken).

Anoniem zei

hoeveel kost dat eigenlijk erwin, je eigen uitg beginnen?

Anoniem zei

mooi stukje Biblio!
Alleen al de gedachte te weten dat er zulke bibliofilo's rondwaren in A'dam geeft me de moed om te verhuizen (want vanaf april 07 ga ik daar wonen)

@ Liet als iedereen zijn eigen uitgeverij gaat beginnen, zijn er straks meer uitgevers dan schrijvers ;-)

Anoniem zei

Hey, dat heb je goed geregeld: ik ga op zoek naar sites met alle antiquariaten in amsterdam en kom bij jou terecht. Net nu ik me af vroeg of er nog wel fatsoenlijk boekenverslaafde vrouwen bestonden.

Welkom in Amsterdam. Ik hoop dat je de kou overleeft!

Chris