woensdag, december 20, 2006

Acteur schrijft boek


Wat zijn de vereisten voor het schrijven van een megaseller? Talent? Doorzettingsvermogen? Een mate van krankzinnigheid?
Ongetwijfeld (ik ben een optimist) helpen bovenstaande, maar handiger is het als je een sluiproute kent. Doordat je al een bekend acteur bent bijvoorbeeld. Je naam heeft al in neon-letters op een billboard gehangen. Je foto op een pak cornflakes gestaan. Mensen krijgen een warm tintelend gevoel van binnen bij het horen van je naam.
Dan is het interessant als je meent dat je ook nog iets te vertellen hebt.
Zo las ik vorig weekend ‘De heetste stad’, het debuut van (acteur) Ethan Hawke.
In het engels heet dit boek ‘The hottest state’, maar ‘De heetste provincie’, dat ligt niet zo lekker in de mond. Deze acteur heeft 'het' allemaal. Talent en doorzettingsvermogen (in ieder geval als acteur), een moeilijke jeugd - hij heeft jaren met zijn moeder op straat gewoond- en veel vrouwen krijgen een warm gevoel van binnen bij het horen van zijn naam. Logisch vervolg? Een boek schrijven!
Ik kocht dit boekje voor 1 euro op het Waterloopplein (gezegend zij deze markt).
Het was een heel aardig boekje. Ik was er niet door omvergeblazen, maar het maakte de treinreis naar en van Groningen wat draaglijker.
Ethan Hawke verteld in ‘De heetste stad’ het verhaal van de 21-jarige William. Deze jonge acteur komt uit een gebroken gezin en heeft zijn studie niet afgemaakt. Hij neemt geregeld een meisje mee naar huis en alles draait om seks. Tot hij de net zo oude (of jonge) Sarah tegen komt. Hij wordt smoorverliefd op dit complexe meisje; Ze drijft hem tot complete waanzin, en het duurt maanden voordat ze hem toelaat in haar bed.
Dit boek is niet baanbrekend, het verhaal is cliché. De lezer ziet van mijlenver dat Sarah met zichzelf in de knoop zit en de relatie gedoemd is te mislukken. De jongeren hebben nog geen zelfkennis maar hopen desondanks samen zichzelf te vinden. Een toverformule voor liefdesverdriet.
Maar daar ligt ook de kracht van dit boek. De herkenbaarheid.
Ondanks dat de lezer weet dat deze relatie op een drama gaat uitlopen, je beter niet gepassioneerd verliefd moet worden op iemand die met zichzelf overhoop ligt en al helemaal niet als je net volwassen bent, begrijpt iedereen waarom de hoofdpersoon niet anders kan.
Sterker nog, de lezer stond ooit in zijn schoenen.
Wil je even een paar uurtjes terug naar die tijd dat je net de puberteit achter je liet en dacht dat je zo volwassen was? Terug naar die verre herinnering aan die ene persoon waardoor en waarvoor je je zo belachelijk gedragen had?
En daarna het boek dichtslaan, een blik in de spiegel werpen en het even niet zo erg vinden dat je geen twintig meer bent?
Lees dan ‘de heetste stad’ van Ethan Hawke.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

IK krijg meer een heeeeelll warm gevoel bij het zien van de foto!!!

Gr. Paula

Lope de Aguirre zei

Die Ethan Hawke heeft het voor mij helemaal verpest door de film "Before sunset" te maken. Wat was dat een draak van jewelste. En dat terwijl "Before sunrise" zo goed was.

Anoniem zei

Ethan Hawek blijft bij nooit zo hangen en dat zal met zijn schrijfsels wel net zo zijn. Ik had immers al eerder van het boek gehoord.

Anoniem zei

Zelfs zijn naam krijg ik (schijnbaar) niet goed geschreven.

Anoniem zei

Als hun naam en gezicht eenmaal bekend zijn, houdt blijkbaar niets ze meer tegen en zijn actrices of zangeressen ook ineens deskundigen op het gebied van zwangerschap en kinderopvoeding, of bekende schrijvers of schilders. Viola Holt, Keyl, Herman Brood, Fred Emmer, Daphne Deckers, Aukje van Ginneken, Martine Bijl, Jasperina de Jong, Wieteke van Dort, en vele, vele, …. meer

Anoniem zei

ach Erwin: wij hoeven als mannen alleen maar te wachten tot ... Biblio een boek schrijft! Ze is al een beroemdheid! Nu nog schrijven! EN je kunt het zo aan je redacteur overgeven, met je nieuwe baan!
(zal mijn voorspelling uitkomen? Een bibliofilosboek?!)