woensdag, november 15, 2006

Een ruig oord


Gewoonlijk is terugkeren in Nederland een ervaring die veel overeenkomsten heeft met een koude douche nemen. De eerste dagen is het schransen alsof ik een zomer niet gegeten heb. De Griekse keuken is heerlijk hoor, maar een mens kan maar zoveel souvlaki aan. Een bezoekje aan de Albert Heijn maakt me tot een kind in een ballenbak.
Voorgaande jaren zakte ik na enkele dagen helaas in een grijze neerslachtigheid, grotendeels beïnvloed door de kleuren buiten mijn slaapkamerraam.
Dit keer is het anders. Ik ben beland in een warm bad. Ik ren met een gelukzalige glimlach van hot naar her en dat doet mijn blog geen goed. Kennelijk geeft melangolie me meer inspiratie. Dan kan ik met zest over mijn morbide fascinaties schrijven zoals moordende schrijvers en zelfmoord in de letteren.
Ook schrijf ik graag over boeken die gelukkig maken. Die zoektocht ligt nu even stil, probeer er maar eens over te schrijven als je al gelukkig bent.
Om er nu nog wel een literaire slag aan te geven: afgelopen zondag ben ik naar ‘het woord in Ruigoord’ geweest (bedankt voor de tip Irene!). Het was inderdaad een ruig oord! De laatste hippie communie in Nederland. Het onderwerp was ‘Griekse poëzie en muziek’, wat me aan het hart ligt als half-Griekse. Ook aanwezig (in pak en met kort haar - een zeldzaam gegeven in Ruigoord) was Hero Hokwerda. Hij heeft veel bundels en romans vanuit het Grieks in het Nederlands vertaald. Alles kwam de revu voorbij, van Sappho tot aan Kavafis. Vroeg op de avond was er Griekse live muziek, wat mooi klonk in de oude kerk. De avond eindigde overigens met mij op het podium. In licht beschonken toestand heb ik een nummer meegezongen met de band, een ode aan de enige andere kortgehaarde man – Hero uitgezonderd – die in deze ruimte aanwezig was.
Aankomend weekend ben ik even in Cyprus. Daarna meer over de geweldige boekenstad Amsterdam!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Veel plezier op Cyprus!

Anoniem zei

Fijn dat je genoten hebt.
Wat jammer dat ik je niet even gesproken heb. Ik ben mede-organisator van het woord in Ruigoord dus kan je vertellen dat er nog een aantal mooie poeziemiddagen op het programma staan. Hopelijk zie en spreek ik je nog een keer.
groet,
Irene

Kees Klok zei

Ruigoord heb ik helaas moeten missen en mijn laatste bezoek aan Cyprus is ook alweer iets te lang geleden (mei 2005), maar misschien wordt dat een beetje goedgemaakt door de vertalingen die Stella Timonidou en ik in de aanstaande Tweede Ronde zullen publiceren van de, helaas vorig jaar overleden, Cypriotische dichter Theodosis Nikolaou.

Anoniem zei

Hero Hokwerda was overigens een genoegen om te beluisteren.

Anoniem zei

Wat een gemis weer.

CE zei

Welkom in Nederland. Ver Nederland.