zondag, juni 11, 2006

Kakkerlakkenplaag

Heel af en toe vraag ik mij af wat ik in hemelsnaam op Kreta zoek. Dan wilde ik dat ik in Nederland zat, ondanks verontrustende verhalen over een nieuwe politieke partij die kinderporno promoot.

Zo’n moment had ik een paar dagen terug...

Genietend van Michel Houellebecqs ‘Elementaire Deeltjes’ liep ik naar de keuken om een wijntje in te schenken. Achter de wijnfles zag ik plots een viertal grote, bewegende voelsprieten.
Ja hoor...twee reusachtige kakkerlakken...
Na de twee indringers te hebben geelimineerd dacht ik...kom laat ik uit voorzorg de kieren onder de voordeur met gif bewerken.
Ik spoot er wat gif in en binnen enkele seconden sprong er een heus kakkerlakkenleger naar buiten! Tientallen, tientallen, tientallen reusachtige monsters (zeker 8cm lang!), alsof ik me in een horrorfilm bevond!
Samen met de buurman ben ik een uur bezig geweest gif in alle kieren en hoeken van het huis te gieten en de daaruit springende beesten te vermoorden. Het zal voor omstanders waarschijnlijk een vreemd gezicht geweest zijn, van een afstand zag je mij, met bezem in de hand, her en der op de grond slaande en onderwijl vreemd dansend om de monsters geen kans te geven mijn broekspijpen in te kruipen.

Uitgeput, die nacht geen oog dicht gedaan. Met alle lichten aan geslapen (kakkerlakken zoeken toch het donker op? Toch? TOCH?) en de deuren met handdoeken gebarricadeerd...desondanks bleef ik attend op elk miniem geluidje, elk zuchtje wind.

Gelukkig lijkt het ergste kakkerlakkenleed –op dit moment- voorbij. Gisterenavond tijdens de tweede ronde gifspuiten trof ik nog maar 5 kakkerlakken aan.(jippie!!!!)

Op het moment lijkt Nederland mij een hemels land! Nagenoeg kakkerlakkenvrij!
U begrijpt, ik moet dit slagveld nog geestelijk verwerken.

Verder wil ik nog even melden dat ik discrimineer.
Ik doe mijzelf meestal voor als een zeer tolerant, ruimdenkend mens, maar ik geef het toe: ik ben een racist.

Vorige week ontmoette ik weer zo’n iemand die openlijk toegaf een boekenhater te zijn.
Sorry mensen, maar zodra ik van iemand verneem dat hij lezen en boeken haat, liever de film van het boek gaat zien, dan heb ik mijn oordeel klaarliggen.

Ik denk dan: ‘Hij/zij heeft de intelligentie van een gemiddelde kakkerlak’ –om t dicht bij huis te houden-.

Afijn.

PS Wil er nog iemand komen logeren in mijn pittoresk vrijstaand huisje vlakbij zee?

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Klinkt aanlokkelijk. Kakkerlakken ben ik vaak genoeg tegengekomen onderweg, daar lig ik niet meer wakker van.

Anoniem zei

De kakkerlakken zitten in Nederland in de politiek.

Sander zei

Kakkerlakken heb je overal, dus ook in Nederland. Ik hoop niet dat je ze hebt platgestampt cq geslagen, want kakkerlakken dragen hun eitjes met zich mee en als je ze platslaat dan komen de eitjes vrij. Zo helpen wij -veelal zonder dat we het weten- mee aan de verspreiding van deze beestjes onder onze schoenen en slippers!

Bibliofilos zei

Sander, Ik kon niet anders, maar ik heb de boel daarna goed schoongemaakt. Overigens is de kans dat de eieren zo verspreid raken klein. Het moet 1) een vrouwtje zijn 2) eieren dragen en wel 3) dusdanig platgedrukt dat het geheel dood is -en dat lukt mij dus niet, beesten leven nog dagen door (blaghh blagghh)-. Ik sla al 13 jaar de beesten dood (meestal aan een wc borstel prikken en daarna doorspoelen), maar kan er nog steeds maar niet aan wennen. Zijn er nog meer kakkerlakkenkenners onder U?

Anoniem zei

Bibliofilos zat er nog het dichtst bij: het moet een kakkerlakkenvrouwtje zijn (ok, 50% kans) en ze moet bevrucht zijn ( oei, bijna 100% ?). Maar een kakkerlakkenmoeder (trek je dit laatste woord niet aan) legt haar eitjes in een schuimachtig omhulsel dat snel hard wordt en waarin de jongen uitkomen. Eitjes die vrijkomen doordat het vrouwtje wordt geplet onder de wc-borstel of zaterdagkrant zijn nog niet voldoende ontwikkeld en maken geen kans. Wij mensen verspreiden de kakkerlak doordat die in onze koffers kruipen en thuis weer uitstappen, het liefst in een huis met cv en een spleet van een cm of zo onder de keukenkasten en koelkast.Een kakkerlak van 8 cm en donker roodbruin is de Amerikaanse kakkerlak die in 1944 met de soldaten meekwam en in snel tempo Europa veroverde.Leuk verhaal,Bibliofilos,ik heb er van genoten.

Anoniem zei

Ik verwacht dat er op het Boekenfestijn dat van 23 tot 26 juni in de Amerikahal in Apeldoorn wordt gehouden, vast wel een goed biologieboek over kakkerlakken te vinden zal zijn ;O))

Sander zei

Haha Kakkerlakkensaté!!

boekengek zei

Huisje? Logeren? Wauw! Of zitten er hier addertjes onder het gras? (na die kakkerlakken kunnen we blijkbaar alles verwachten) ;-)

Bibliofilos zei

Giannis Katsoulis (;-)) ja ik wist wel dat U van Kakkerlakverhalen geniet! Uiteraard zitten er kakkerlakken onder het gras wat betreft het logeren... :-)

Anoniem zei

Ik heb vanaf overmorgen vakantie.
Ik zou er zo voor tekenen om weg te gaan.

Anoniem zei

Logeren???? OP Kreta??? Huisje aan het strand???? MET kakkerlakken???? Lijkt me heeeeeelllll gezellig. We maken van er gewoon een lekker maaltijdje
van....b.v. Gepaneerde kakkerlakken in mosterdsaus.JAMMIE!!!!!

Anoniem zei

Leuk verhaal!

Nog een sterk staaltje over die beestjes: na bovengrondse kernproeven was uiteraard alles dood in de omgeving van die explosies. Behalve..... juist, kakkerlakken overleven dat ook.

Anoniem zei

Biologisch is de kakkerlak een prachtig beest. Hij wordt door de wetenschap als een zogenaamd primitief insect beschouwd (net als het zilvervisje) maar heeft op de poolstreken na de hele wereld veroverd. Net als het zilvervisje (kijk maar eens onder de broodtrommel). De kakkerlak hoort met de honingbij en de fruitvlieg tot de best bestudeerde insecten. Het is echt een fascinerend beestje, ik heb er een (oke,in giethars ingegoten) als sleutelhanger.

Bibliofilos zei

Meneer Katsoulis, U begrijpt dat U toch enigzins afwijkt van de norm, niet?

CE zei

Ik wel! Heel graag!

Unknown zei

Brrrrr, ik zat te eten terwijl ik dit las, geen goed idee.

Giannis Katsoulis: Ik zat op 24 juni in Apeldoorn, in de Americahallen, boeken te verzamelen, ben naar huis gegaan met 23 boeken...:-) Gezellig samen met een deel van mijn Leesclub.

administrateur zei

Kakkerlakken, ik vind het enge beesten, vooral in grotere aantallen - en ze lijken idd intelligent! Lijken te weten welke kant je op gaat stappen, of zijn ze dom, als ze soms wat lang blijven zitten terwijl er gevaar dreigt, dat ze denken, waar kan ik heen? - mssn weten ze dat ik ze toch niet meer durf te doden, met die verhalen over rondvliegende eitjes en uiteenspattende pantsers... bhegh!