maandag, april 03, 2006

Kennis maakt dom


Wonder boven wonder zit ik weer in mijn huisje op Kreta. Vorig jaar werd ik er uitgemieterd omdat mijn huisbaas er zelf in wilde gaan wonen; Maar na een paar ruzies met zijn broer (de buurman) besloot hij toch maar weer bij zijn mama in te trekken.
De laatste twee weken stonden dus in het teken van alle spullen ik er vorig jaar met bloed, zweet en tranen uitgezeuld had, weer doos voor doos terug te verhuizen.

Als laatste kwamen mijn boeken aan de beurt. Mijn boekenkasten met inhoud stonden bij een Vlaamse vriendin opgeslagen, die een beetje beteuterd toekeek hoe alles weggehaald werd.
Voor de verhuisklus had ik een Kretenzische vriend ingeschakeld, voorzien van spierballen en - nog belangrijker - een pick-up truck.
Tijdens het inladen van de truck realiseerde ik me hoeveel boeken ik heb. Waanzinnig. Ongelofelijk dat ik, eenvoudige jongedame van 1,58m, zoveel boeken bij elkaar heb weten te verzamelen.

De dozen en tassen waren niet te tillen en de truck zat tot de nok afgeladen met boeken.

Mijn Kretenzische vriend mompelde op een gegeven moment:
'Debora, ik heb me nooit zorgen om je gemaakt, maar nu begin ik me toch wel een beetje zorgen te maken...zoveel boeken...' waarbij hij me fronsend aankeek.
'Heb je alles gelezen?'
'Nou nee, de helft.'
Toen zei hij een aantal dingen die in mijn oren als een minderwaardige scheldtirade klonken:
'Waarom gooi je de gelezen boeken dan niet weg?'
Weggooien? WEGGOOIEN?

Op weg naar mijn huis deelde hij me in de auto bloedserieus mede:
'Weet je dan niet dat teveel kennis dom maakt?'
'Wie zei dat?', vroeg ik
'...Nou...ik!'
Plato had gesproken.

Gelukkig staan mijn boekenkasten met inhoud weer in mijn kamer. Veel leuke meubels heb ik niet, maar zoals elke boekenaanbidder weet:
'Een huis zonder boeken, is als een lichaam zonder ziel' (Cicero)
en
'Een huis zonder boeken, is als een slaapkamer zonder bed, een woning zonder meubels, een kamer zonder sfeer, een leven zonder Zest' (Bibliofilos)

All you need are books! (ok, ok, en een klein beetje liefde...)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Boeken geven toch liefde?

Unknown zei

boeken... en liefde... en muziek natuurlijk!

Anoniem zei

Wat is in boekensnaam Zest. Of ben ik nu dom en onwetend. Wat domheid kan soms toch ook wel geluk geven. Zo schreef ik ooit een gedicht, waarnaar mijn derde bundel werd genoemd met de titel "Helder dom".
Eén regel daaruit is: "o, was ik maar helder dom en nooit meer op de vlucht".
Boeken is kennis verschaffen, maar zoveel waar we geen raad mee kunnen. Toch is mijn doel dit jaar mijn gedichtenbundel 'Een leven' het licht te laten zien, omdat ik vind dat het gelezen moet worden en zelfs naast Plato en Rimbaud een plaats mag krijgen of klinkt ik nu pretentieus.

In ieder geval fijn dat jij én hopelijk de boeken weer een plaats krijgen.

sneuper zei

Ik vind ook dat je al je boeken moet weggooien en ik ben bereid dat voor mijn rekening te nemen. Kan ik ze komen ophalen?
Schitterende mok trouwens. Waar heb je die vandaan? Die moet ik ook...

Bibliofilos zei

@Sneuper: Als ik ooit terugkeer naar Nederland gaan mijn boeken mee, zelfs al moet ik ze er eigenhandig heen roeien! Die mok, ja die zou ik ook wel willen hebben. Maar vooralsnog alleen het plaatje...

Anoniem zei

Ik leen een heleboel. Dat is eigenlijk ook een soort van weggooien telkens!

Anoniem zei

Ik dus.

administrateur zei

Boeken zijn stofnesten, net zoals hersenspinsels.

Anoniem zei

moest even terugdenken aan een hutje op Langkawi. Zicht op het strand. de bewoners kwamen er elk jaar overwinteren. Hij zat in een rolstoel. Het hutje was een groot boekenrek. We zagen ze zitten toen we naar de zonsondergang staarden. Glaasje witte wijn, portie vers fruit, en boeken. Het leven kan mooi zijn.