woensdag, februari 01, 2006

Boekenbeurs te Arnhem


Zoals ik al vermeld had was er dit weekend een boekenbeurs. Om 10 uur opende de Eusebius kerk zijn deuren en stroomden er honderden mensen naarbinnen. Een daarvan was ik. Wat u op deze foto ziet was de aanwinst van zaterdag.


Inmiddels beginnen er ook verzamelingen binnen de boekenverzameling te ontstaan, nl.:
  • Literatuur
  • Antieke boeken
  • Boeken over boeken(verzamelen)
  • Boeken over lezen
  • Boeken over literatuur (invloed van, stimuleren tot, etc.)
  • Boeken over schrijvers
  • Boeken over de wat lugubere keerzijden van het leven (kerkhoven, bizarre feiten, etc.)
  • Persoonlijke documenten (handgeschreven manuscripten, oude plak- en dagboeken)

De mooiste aanwinsten van zaterdag waren een prachtige geïllustreerde versie van 'Moby Dick' (5 euro) en twee bijzondere vooroorlogse plakboeken (4 euro tesamen). Daarin bevonden zich stokoude krantenknipsels, foto's en ansichtkaarten. Een paar ansichtkaren heb ik voorzichtig losgepeuterd, gekopieerd en teruggeplakt. Geschreven stond bijvoorbeeld:

'Beste Jo en fam. v. Staa. Wederkeerig het beste toegewenscht in 1909. '

Dit doet me wat, zo'n persoonlijk document dat bijna honderd jaar na dato bij mij in handen ligt. 'Beste wensen voor 1909.' Slik.

Op zondag kon ik het toch niet laten om nog een keer een kijkje te nemen op de beurs, al was ik ervan overtuigd dat alles van waarde al weg zou zijn. Maar stel dat...

Het was de juiste beslissing. Bij het kraampje Bon-bon lag helemaal achterop de tafel een stokoud boek. Ik kon er niet bij en durfde het ook niet zomaar weg te graaien, het boek zag er te antiek uit. Gevraagd dus of ik het in mocht zien. Het bleek een Bijbel te zijn (statenvertaling Dordrecht) uit 1769. Het oorspronkelijke bijbelslot was er helaas uitgezaagd. Helemaal verliefd was ik direkt op de persoonlijke schrijfsels van de familie Schipper (tot wie de bijbel behoorde), beginnend in 1775 en eindigend in 1880. Vijf bladzijden vol!!! De bijbel heb ik voor het waanzinnige bedrag van 5 euro gekocht. Vervolgens heb ik het op internet gezet en binnen een paar uur was er al 45 euro voor geboden. Helaas ben ik er nu al teveel aan verknocht om de bijbel voor een dergelijk bedrag af te staan, maar toch leuk om te concluderen dat ik wel een oogje heb voor 'zaken doen met boeken.'12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik voorzie een nieuwe sub-verzameling! Leuke foto's trouwens..

Sander zei

Je hebt je vast een breuk gesjouwd aan het gewicht aan boeken te zien..
By the way, ik dacht dat de boekenmarkt in Deventer was.. en dan in de Lebuïnuskerk?
Nou ja, maakt ook niet uit, want ik kon toch niet. Is maar goed ook want ik had me waarschijnlijk niet in kunnen houden.
Zo ben ik ben vandaag even naar Amsterdam geweest voor.. en kwam thuis met 8 boeken en 7 elpees (hè, wat vervelend nou).

Bibliofilos zei

Hai Sander. Ja er was OOK een beurs in Deventer. Op hetzelfde moment. Soms moet een mens keuzes maken in zijn leven...

Anoniem zei

Ik heb weer wat gemist... vrijdag in A*, toevallig de boekenmarkt op t Spui, was ik alweer vergeten...

Maar zo hoort het: aankondigen, en dan later een verslag. Mooi Biblio!

Bert Natter zei

Mooie vangst! Wat staan er voor dingen in die bijbel geschreven? Geboorte, doop en dood van kinderen en familie, soms? Ik ben benieuwd! Leuk dat ik in je linkenlijstje sta, trouwens. Als ik een linkenlijstje had, zou ik jou ook verlinken.

Bibliofilos zei

Hallo Bert, ja die vijf beschreven blz. zijn een soort 'familieverslag.' Huwelijken, '1791 Den 14 april is mijn dogter Hanna Gebooren doot' (of dat nu betekend dat ze dood geboren is of later gestorven is?)
'1783 Hendrik Wijchers Getroud met Leentien van Putten op 25 majus,' en dit gaat zo 5 pagina's door. Geboortedata, sterfdata, verlovingen, etc. Bijna net zo interessant als het prachtige oude boek zelf!

Bert Natter zei

Mooi! Zo kun je in het leven van generaties koekeloeren. Die bijbel kennen we nu wel; dit staat nergens anders.

Bibliofilos zei

Ik heb nog nooit een bijbel gekocht, maar met deze ben ik wel zeer in mijn nopje! Overigens is hij niet echt geschikt om te lezen, ik kan die gotische priegelletters niet ontcijferen. Het blijft echter een plaatje! Een stukje archeologie op mijn nachtkastje. Heerlijk.

Anoniem zei

Dit is niet seksistisch bedoeld, maar verkoopt een mooie vrouw nu meer of minder?

Het zal er waarschijnlijk weinig mee te maken hebben, maar schijnbaar in de reclamewereld heeft alles charme, schoonheid en een speciale attentie nodig.

Bibliofilos zei

Tja Erwin. Ik vind het heel moeilijk om hier oprecht op te antwoorden, omdat ik toch wel onderhevig ben aan (wellicht valse) bescheidenheid. Met valse bedoel ik: ik ga als een vlieg af op complimentenstroop, maar zelf kijk ik wel uit voor ik me arrogant profileer. Maar ik zal het proberen... De stukjes die ik schrijf horen bij mij, iets wat ik probeer over te brengen, probeer uit te stralen. De foto'tjes geven naar ik hoop toevoegende waarde daaraan. Zou ik lezers verliezen als ik mezelf profileerde als een gedrongel? Om de waarheid te zeggen, denk ik van wel... En dat strookt enerzijds wel met het gehele motto van mijn blog: literatuur bedrijven. Anderzijds, het gaat er ook om daadwerkelijk gelezen te worden, dus waarom zou ik het niet wat persoonlijker mogen maken? Why not use what you've got? En het vooroordeel ten kaak stellen dat je er op zijn minst als een ontplofte appelflap uit moet zien wil je iets te zeggen hebben?
Ik zou overigens hetzelfde aan jou kunnen vragen, want je hebt een aantal charismatische foto's van jezelf op jouw blog staan. Wil je daarmee je schrijfsels niet een 'eigen gezicht geven?'

Anoniem zei

Ik denk dat het beiden is. Vandaar dat ik ook heb gewacht om mijn gezicht op mijn site te tonen en niet omdat ik er geweldig uitzie. Foto's vertekenen het beeld, moet ik zeggen in mijn geval.

Toch was ik al dichter voordat ik op het www aanwezig was. En ook trad ik al op, had vier boeken uitgegegeven, maar voor de rest van Nederland of de wereld dan, vind ik dat een moeilijk iets. In hoeverre blijft iets privé? Maar dat is een andere discussie. Bedankt voor je mooie fo... eh antwoord.

Glimlach!

Bibliofilos zei

Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden :-). Allicht, altijd blijven lachen, wel zo gezellig!