vrijdag, november 11, 2005

Boekensneupen in Wageningen

En als je dan toch naar Ede toe rijdt om antiquariaat ‘De Elegast’ leeg te plunderen is het een buitenkansje om even naar Wageningen te rijden om daar in de boekhandels te gaan neuzen. (Wageningen ligt tegen Ede aan). Voor mij altijd een genot. In de winter pak ik elke kans aan om op zoek te gaan naar pareltjes tussen de boekenzooi, ik struin beurzen af, zoek tussen de afgeschreven boeken in de bibliotheek. Wat het boekensneupen betreft overwinter ik op de juiste plaats. Men denkt niet zo snel aan Wageningen als lokatie voor het zoeken naar boeken, maar de winkeltjes die zich hier bevinden zijn ware walhalla's.
Parkeer de auto in de buurt van de Markt, waar antiquariaat Leida en Huub Baar zich bevinden.

Antiquariaat Leida wordt beheert door dhr Wijnand Steemers.
De ruimte is niet groot, maar de eigenaar is zeer selectief in zijn keuzes. Wat hij heeft staan, is ook de moeite waard.
Veel 1ste drukken, bibliofiele uitgaven, zeer oude boeken en literatuur van klasse.
De eigenaar is tevens uitgever en schrijver/dichter.
Een blik op de etalage geeft al direct weer dat ook de winkel met zorg is ingericht. Sfeervol, harmonisch. Ik kom er graag en ga nooit met lege handen weg.

Openingstijden Leida: Ma/di: 13.00-18.00, wo t/m vr: 10.00-18.00, za. 10.00-17.00Bij Huub Baar is altijd volk. Een heerlijke 2de-handsboekwinkel. Zodra ik de winkel binnenloop krijg ik jeuk in mijn handen...inkoopjeuk! Huub Baar biedt naast een ruime keuze aan Literatuur, Filosofie, Biologie, kinderboeken, SF, etc een groot aanbod van vrij recent uitgegeven boeken.
Als ik een boek MOET hebben dat nieuw in de boekhandel ligt loop ik eerst langs Huub Baar, grote kans dat ik het daar voor de helft van de prijs vind. Ook is het mogelijk om je naam op een wachtlijst te zetten. Zodra de eigenaar (surprise surprise: de heer Baar) het boek binnenkrijgt geeft hij je een belletje. Vanwege zijn aanbod van recent verschenen boeken en de ongedwongen sfeer die er hangt bezoek ikzelf deze boekhandel zeer regelmatig. Ik heb er ook nog wel eens de fout begaan om een boek te laten liggen onder het motto: ‘ik haal het morgen wel’. Niet doen. Je vist achter het net want een paar uur later is iemand anders je voor.
Openingstijden Huub Baar: Di t/m vr: 10.00-18.00, vr. koopavond, za. 10.00-17.00

Vanaf de kerk kun je de winkelstraat inlopen; Na een meter of 50 zie je boekhandel Kniphorst aan je linkerhand. (geen tweedehands!)
Kniphorst: Iedere Wageninger kent deze boekhandel, al ruim een eeuw de gevestigde boekhandel van Wageningen. Een klasseboekhandel met een gevarieerd en ruim aanbod (ook groot aanbod van wetenschappelijke boeken). De boeken staan overzichtelijk opgesteld, alles is makkelijk vindbaar. Kniphorst verzorgt tevens regelmatig ‘thema-avonden’ met bekende schrijvers, voorleesavonden en boekbesprekingen.

Als je vervolgens verder loopt door de winkelstraat passeer je o.a. Vermeer, voorheen ook een boekhandel, nu een Bruna. In een zijstraat ligt ook vrouwenboekhandel 'Shikasta'. (lectuur voor de feministische vrouw).


Aan het einde van de winkelstraat loop je nog een klein stukje verder richting ‘Hotel de Wereld’ (waar de bevrijding op 5 mei ’45 is getekend) en tref je antiquariaat ‘De Beschte’ aan waar je een zeer ruim assortiment vindt. Literatuur, oude en zeldzame boeken, wetenschappelijke boeken, biologie, landbouw en topografie Gelderland, biografieën, poëzie, filosofie en kunst. Je hebt hier een goede kans van slagen. Op de achtergrond draait sfeervolle klassieke muziek.
Openingstijden 'De Beschte': Ma: 13.00-18.00, di t/m za: 10.00-18.00, vr. koopavond

Wageningen lijkt klein, maar is groot voor de boekenliefhebber!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag lieve Bibliofilos,

Ik lees erg graag je blogs, met of zonder mijn contactlenzen in. Maar wat maak je me nou........VEEL TE KLEINE LETTERTJES!!!! ;-((

Groetjes van de vriendin van de Boekengek.

Bibliofilos zei

Zo beter?

Anoniem zei

Ja......veeeeeelll beter. Bedankt.
Nu ga ik snel je volgende blog lezen.
Vriendin boekengek

Anoniem zei

Leuke tip. Ben net zaterdag in Deventer geweest, ook zo'n aanrader met vele goede tweedehands zaakjes. Moet er nog een keer op mijn gemak naar toe denk ik.

Rick zei

Wat ben ik blij dat ik in Wageningen woon! Ben dan ook zeker elke week wel minstens een keer in een van de beschreven winkels te vinden. Je bent trouwens de Emmaus vergeten. Een kringloopwinkel met af en toe zeer mooie boeken voor zeer lage prijzen. Jammer dat er ook de nodige handelaren op af komen. Open op woensdag 10 tot 13 en zaterdag 13 tot 16.

Bibliofilos zei

Hai Rick, ja thanx. Zal er zelf ook eens gaan kijken.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.